Dijital İçin Nasıl Video Üretilir?

yazan: Özgür Kurtuluş

Dijital araçların gelişmesiyle video üretmek her yerden ve herkes tarafından yapılabilir hale geldi. Bildiğiniz gibi video internette en çok tüketilen içeriktir. YouTube başta olmak üzere hemen her sosyal platformda videolar en çok etkileşim ve erişim sağlayan dijital içeriklerdir.

Dijital için video internette en çok tüketilen içeriklerin başında gelir. Veri ile hikaye anlatımı için de uygun bir medyadır. Bir video oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar;

Bakış Açısı, Hikayenin kimin bakış açısıyla anlatıldığıdır. 

Dramatik Soru, hikayenin temel sorusudur. Veri hikayelerinin temel bir sorusu olmalı ve bu soruya veriler kullanarak cevap aramalıdır.

Duygusal İçerik, Sadece verileri aktarmak yeterli olmayabilir. Bu verilerin toplumdaki karşılığı, etkilediği insanlar ve ya yansıttığı gerçeklik videonun duygusal içeriğini oluşturur.

Ses Kullanımı, Eğer hikayenin bir öznesi varsa, onun sesinin kullanılması tercih edilir. Yoksa bir anlatıcı kullanılmalıdır

Ekonomi, Video sadece tek bir meseleye odaklanma lı, izleyiciler fazladan efekt ve görsel öğelerle yorulma ma lıdır.

Hız, videolar izleyicinin dikkatini dağıtmayacak bir tempoda ve uzunlukta olmalıdır.

Bir video üretmenin belirli aşamaları vardır. Bunlar;

1. Konunun belirlenmesi: Bir hedef kitleye göre konu belirlenir. Konunun nasıl ele alınacağına karar verilir. Bilgilendirici mi? Kışkırtıcı mı? Yeni bir gerçeklik mi sunuyor?

2. Senaryonun hazırlanması: Hikayenin temel noktaları belirlenir: Öne çıkarılacak yerler, bir anlatıcı olacaksa seslendirme metni, sahneleri nasıl olacak. Senaryo yazımı…

3. Tekniğin belirlenmesi: Video, animasyon, fotoğraf, grafikler, çizimler vb. hangi tekniklerin kullanılacağına karar verilmesi.

4. İçeriğin araştırılması ve oluşturulması: Fotoğraf, grafik, animasyon, çizim, videoların üretilmesi. Seslendirme, ses kayıt, müzik vb. içeriklerle ses kuşağının oluşturulması. Çekimlerin yapılması vb.

5. İçeriğin birleştirilmesi: Video kurgu araçlarıyla tüm içeriğin senaryoya uygun olarak birleştirilmesi. Görüntü ve ses kuşağının hazırlanması. Kurumsal görsellerin eklenmesi.

6. Videonun dağıtımı ve geri bildirim: Oluşturulan videonun dijital mecralarda hedef kitle ile buluşturulması. İzleyicilerden geri-bildirim toplanması.

Kurgu, video için gerekli ses, görüntü, efekt gibi parçaların bir araya getirilmesi anlamına gelir. Elinizdeki ham görüntüleri, fotoğrafları, grafikleri ve animasyonları kurgulanırken iki tip yöntem kullanılır. Çoğunlukla, önce bir metin ya da senaryo oluşturulur ve görüntüler bu metne ya da senaryoya uygun olarak üretilir ya da seçilir. İkincisi önce ham görüntülerden kareler seçilmesi, eldeki malzemenin birleştirilmesi ardından metnin yazılmasıdır. İkinci yöntem özel durumlarda nadiren kullanılır. 

Şimdi video kurgularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalara göz atalım. 

  • Her şeyden önce çok uzun olmayan görüntüleri seçmelisiniz,
  • Görüntüler Hareketli ve çarpıcı unsurlar içermeli,
  • Altyazıları ve açıklama metinlerini görsel ile bütünlük sağlayacak şekilde belirlenmeli,
  • Kurgudan önce, iyi bir planlama oluşturmak, ön planda olması gereken sahneleri belirlemek önemlidir.
  • Müzik ve efektlerin kullanılması gereken yerleri belirlemek
  • Giriş, gelişme, sonuç şeklinde bir kurgu hazırlamak
  • İnternet için video hazırlarken arama motoru optimizasyonunu göz önünde bulundurmak başlıca dikat edilmesi gereken konulardır. 

Ayrıca teknik olarak dikkat edilmesi gereken unsurlar görüntü ve ses kalitesidir. Mümkün olduğunca doğal görüntüler kullanmaya dikkat edilmeli, ses ile görüntüler aynı anda gidilecek şekilde birleştirilmeli yani görüntü ve ses senkron olmalıdır. Videolar, yayınlanacağı mecraya ve içeriğine bağlı olarak değişen süresine göre bazı ayrıntılara göre kurgulanır. Bir son dakika haberi için yapılacak kısa süreli bir videoda habere en çarpıcı görüntü ile başlanmalıdır. Daha uzun süreli videolarda, konuşan bir kişi ile video bitiriliyorsa görüntü sesten birkaç saniye daha uzun tutulmalıdır. Akıllı telefonlar ve uygun fiyatlı kameralar bugün yeterli çözünürlükte videolar çekebiliyorlar ancak ses konusunda başarılı değiller. Dolayısıyla videomuzu çekerken mutlaka mikrofon kullanmalıyız.

Beş yıl önce video içerikler hazırlamak çeşitli profesyonel video-kurgu programları bilmeden ve güçlü bilgisayarlara sahip olmadan neredeyse imkânsızdı. Bu programları öğrenmek, bunları kullanacak ve videoları tasarlayacak bilgisayar donanımına ulaşmak oldukça maliyetliydi. Bulut teknolojisinin gelişimi ile video yapmak isteyen kullanıcılar için dijital araçlar ortaya çıktı.

Öncelikle çevrimdışı video kurgu araçlarından bahsedelim. Bunlardan en bilinenleri Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda bulunan Microsoft Movie Maker ve IOS işletim sistemi yüklü cihazlarda bulunan iMovie yazılımları. Bu yazılımlar ücretsiz ve temel kurgu yeteneklerine sahipler. Ayrıca OpenShot Movavi, Camtasia, Debut gibi ücretsiz ya da düşük ücretlerle sahip olunabilecek çevrimdışı video kurgu programları mevcut. Hepsi birbirine çok benzeyen bu programlarla da çektiğiniz videolar üzerinde temel işlemleri yapabilirsiniz.  Ancak bu programları kullanırken, kurgu yaptığınız bilgisayarın standart üstü bir donanıma sahip olması gerekir. Eğer bilgisayarınız yeterince güçlü değilse bu programlarla kurgu yapmak ve kurgusunu bitirdiğiniz projeyi yüksek çözünürlüklü bir video formatına çevirmek (yani render işlemi) bir eziyete dönüşebilir. 

Bu sebeple çevrimiçi video kurgulama (montaj) araçları çok daha işlevsel olabilir. Düzenli olarak video yapmak isteyen, ancak bunu yapacak zamanı veya uzmanlığı olmayan kullanıcılar için tasarlanan bu araçlarda, video ile ilgili düzenlemeler kişisel cihaz üzerinden değil, servis sağlayıcının yüksek kapasiteli bulut teknolojisi üzerinde yapıldığı için iyi bir internet bağlantısı yeterlidir. Ayrıca Canva ve benzeri çevrimiçi grafik tasarım araçlarında olduğu gibi, çevrimiçi video kurgulama araçlarında da, şablonlar, animasyonlar, video üzerine yazı ve altyazı eklemek için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Şimdi bu çevrimiçi video araçlarından bazılarını tanıyalım:

Lumen5: Temel olarak bir metni videoya dönüştürmek için tasarlanmış bir uygulamadır. Bu anlamda hikaye anlatımı için uygun formatlarda videolar üretilebilir. Lumen5‘ın eksi yönleri, Türkçe bir arayüze sahip olmaması ve Türkçe metinlerle çalışırken düzeltme yapma durumunda kalınmasıdır. Lumen5 ile üreteceğiniz metnin ve görselin bir arada kullanıldığı video tipi, özellikle haber merkezleri tarafından sıkça kullanılarak, bilgiyi hızla ulaştıran haber videosu formatlarından biri haline geldi. Bu format, videolarla metinleri birleştirirken, anlatıcının sesini de zaman zaman kaldırdı. Böylelikle haber, izlenirken okunan bir şeye dönüştü ve duymaya neredeyse ihtiyaç kalmadı. Özellikle kamusal alanlarda kulaklık kullanmayan kullanıcılar bu sayede sesi kapalı haber videosu tüketme alışkanlığı kazandı

Typito: Facebook, Instagram gibi sosyal medya siteleri için video üretmek istiyorsanız veya YouTube kanalınıza kolayca video eklemek isterseniz Typito ücretsiz sürümü yeterli oldukça kolay kullanılan bir video düzenleme aracı. Arayüzü İngilizce olmasına rağmen oldukça basit ve anlaşılır. Ücretsiz sürümünde 2 adet video yapabiliyorsunuz. Farklı e-posta adresleri ile kayıt olarak uygulamayı ücretsiz olarak kullanmak mümkün. Video başına talep edilen ücretler ise karşılanabilir düzeyde. 

Headliner: YouTube. Facebook, Twitter ve Instagram’daki sosyal medya yayınları için hızlı, kolay ve serbest bir şekilde videolar oluşturmanıza olanak ağlıyor. Wondery, WGBH, BBC, CNN ve gibi birçok medya kuruluşu düzenli olarak Headliner‘ı kullanıyor. Uygulamaya dahil olan her şey tamamen ücretsiz. Diğer video araçlarından en önemli farkı ise konuşmaları alt yazıya çevirebilme özelliği. Sivil toplumda alt yazının oldukça çok kullanıldığı düşünülürse bu özellik oldukça çekici hale geliyor. Eksi yönü ise diğerlerine göre biraz daha karmaşık İngilizce arayüzü. 

Kapwing de yine kullanımı kolay bir video düzenleme aracı. Video URL’si ya da bilgisayardan videoyu yükleyerek düzenleme yapabileceğiniz Kapwing sayesinde, videonuzun formatını değiştirebilir ya da yüklemek istediğiniz sosyal medya sitesine göre boyutunu değiştirebilirsiniz. Videonuzu herhangi bir sosyal medya sitesine yükleyecekseniz, o siteyi seçenekler arasından seçtiğinizde videonuz o siteye en uygun boyuta gelmektedir. Videolarınızı kırpmanıza, ses, görsel veya yazı eklemenize imkan veren uygulama, aynı zamanda videonun arka planını değiştirebilme ve alt yazı ekleyebilme gibi özelliklere de sahip.

Son olarak, You Tube’a yüklediğiniz videoların üzerinde de basit kurgu işlemleri yapabilirsiniz. You Tube Studio üzerinden, videonuzun başından ve sonundan bir kısmını çıkarabilir, ya da videonun bir kısmını kırpabilir, müzik ve müzik efektleri ekleyebilirsiniz.

Videolarınızda kendi çektiğiniz ya da telif hakkına dikkat ederek bir arşivden indirdiğiniz videoları kullanabileceğiniz gibi, stok videolar da kullanabilirsiniz. Eğitim notları içinde web adreslerini bulacağınız stok video sitelerinde ücretli videoların yanı sıra birçok ücretsiz video ve görsel de bulunmaktadır. Bu videoları ve görselleri videolarınızda dolgu malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.