Türkiye’de en çok ziyaret ağına sahip olan siteler bloglardır. Markanızın bir blogunun olması, hem şirketinizde hem de sektörünüzde oluşan gelişmeler hakkında yayınlanacak içeriklerle müşterinizle ve potansiyel müşteri kitlenizle doğrudan bir bağ kurabilmeniz anlamına gelmektedir.
Oluşturduğunuz blog içeriğiniz ve çeşitli kurgularla besleyerek düzenlediğiniz sosyal ağ kampanyalarınız açısından Facebook, Twitter, Linkedin gibi daha birçok önemli sosyal ağ ve paylaşım sitesinin doğru şekillerde yapılandırılarak kullanılması internette çapraz trafik yaratarak marka bilinirliliğinizi artacaktır. Bu mecralarda yayınladığınız kaliteli içeriklerinizle şirketinizin bilinirliliğinin yanı sıra prestijiniz de artarak kurumsal bir kimlikte olan şirketiniz için rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Ayrıca temelde blogunuz ve sosyal medya ağlarında varlığınızın olması, hedef kitlenizle direk bağ kurarak ve ihtiyaçlarını anlamış olarak pazarlama stratejinizde gereken güncellemeleri yapmanızı, bekli de terk edilmesi gereken kalıpları tespit ederek maliyetlerinizi düşürmenizi ve artı kaynak yaratmanızı son olarak satışlarınızı artırabilecek en iyi yollardan biridir.
Bloglarınız ve sosyal paylaşım ağlarınızda ürünleriniz hakkında yenilikleri, firma elemanlarının haberlerini, video ve görsel içeriklerinizi paylaşabilirsiniz. Kurum blogunuzu oluşturup yönetmek önemli olduğu kadar, başka blogların sizin hakkınızda düşündüklerini takip etmekte önemlidir. Sektörünüzde ki rakiplerinizle müşterilerinizin bu firmalar ve sizin hakkınızda ne düşündüğünü anlamak için bugün yaşadığımız sert rekabet ortamında son derece yararlıdır.
Bloglar, müşteri ile diyalog kurmanın en hızlı ve samimi yoludur. Bir kurum blog’u nasıl hazırlanırken şekil ve renkleriyle şirketinizin kurumsal kimliğiyle uyum halinde hazırlanmış, sık sık ve düzenli olarak güncellenen, ulaşılabilir ve yararlı bilgiler veren yazıların yer aldığı bir blog tüketiciler için altın madeni olabilir.
Blog yaratılırken takip edilmesi gereken adımlar:
1 – Hedef kitlenizi belirleyin,
2 – Ürünleriniz hakkında yayımlanmış paylaşımları okuyun, değerlendirin.
3 – Blog içerisinde sadece sektör haberleri değil hizmetleriniz, kampanyalarınız, kurum içi gelişmeler olmalıdır,
4 – Blogu kimin yöneteceğine karar verirken kurumunuz bu kişi ya da kişilerin sosyal medya konusunda bilgi sahibi biri ya da ajansınız olması olması kurumsal kimliğinizi başarılı olarak temsil etmeniz için önemlidir.
5 – Blogunuzun ziyaretçi istatistiklerinin kontrol edilerek çeşitli zaman dilimlerinde içerik olarak paylaşılması blogunuzun güvenirliliğini ve takipçisini artıracak bir yoldur.
Blogunuz veya sayfanız yeterli trafiğe eriştiğinde ağızdan ağıza pazarlama açısından sizin için değer biçilmez bir platform olacaktır. Sosyal medyanın paylaşımcı tarafı işte burada devreye girmektedir. Analiz araçlarınızı belirleyip doğru çalıştığından emin olduktan sonra trafiğinizin nereden geldiğini ve nereye gittiğini doğru şekilde raporlayabilir ve buradan gelecek verilerle analizler yapabilirsiniz.