Partido de la Red ve DemocracyOS

yazan: Özgür Kurtuluş

democracyos-change-the-tool

Türkçe’ye Ağ Partisi olarak çevirebileceğimiz Partido de la Red, aslında bir zorunluluktan kurulmuştur. Herhangi bir siyasi hedefi olmayan bir grup Arjantinli bilişimci ve aktivist, Arap Baharı, ABD’deki Occupy vb. sosyal hareketler içinde sosyal medyanın kullanımından etkilenerek, Arjantin’deki siyasi tıkanıklığa bir çözüm üretebilme umuduyla açık kaynaklı bir yazılım üzerinde çalışmaya başlamışlar. 2012 yılında DemocracyOS adını verdikleri bu yazılımı çeşitli siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine sunmuşlar. Ancak sundukları yazılımdan etkilenmemiş. Bunun üzerine kendileri harekete geçerek Ağ Partisi’ni kurmuşlar ve partinin kurulmasının üzerinden iki ay geçmeden Başkent Buenes Aires’teki yerel seçimlere katılmışlardır. Aldıkları 22.000 oy (%1,2) dikkatlerin üzerlerine çekilmesine sebep oldu. O günden bugüne giderek büyüyen parti, mecliste temsil edilmekten çok yazılımlarını geliştirmeye ve diğer siyasi kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmasını sağlamaya odaklandı. Bu süre içinde açık kaynaklı olarak tasarlanan ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açılan DemocracyOS’nin ünü sınırları aştı ve Tunus’taki yeni anayasa yapım sürecinde, İspanya’daki Podemos Hareketi’nin karar alma mekanizmalarında, Polonya ve Estonya’daki sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarında etkin olarak kullanıldı. DemocracyOS bugün 15 dilde kullanılmaktadır ve dijital demokrasi alanında en dikkat çeken yazılımlardan biri haline gelmiştir.

DemocracyOS, aslında kullanıcı dostu bir sosyal medya yazılımını andırıyor. Bilgisayar okuryazarı olan herkesin kullanabilmesi amacıyla çok basit olarak tasarlanan bir ara yüzde, kullanıcılar öncelikle oy kullanarak gündemi belirliyorlar. Gündem için belirlenen konular arasında yeteri kadar oy alan gündem maddesi tartışmaya açılıyor. Kullanıcılar gündem maddesi üzerinde, Facebook’takine benzer bir şekilde yorumlar yapıyorlar ya da yapılan yorumları beğeniyor ya da beğenmiyorlar. Belirli bir süre içinde evet, hayır ya da çekimser oy kullanabiliyorlar. Tıpkı Korsan Parti’nin kullandığı LiquidFeedback’de olduğu gibi belirledikleri konu başlıklarındaki oylarını, uzman olarak gördükleri başka bir kullanıcıya delege edebiliyorlar. Gündem hakkında bir karar verildiğinde, karar meclisteki temsilciye iletiliyor ve temsilci meclisteki oylama sırasında bu karara göre hareket ediyor. Temsilcilere herhangi bir inisiyatif verilmiyor. Bu anlamda temsilcilerin kelimenin tam anlamıyla vekillik görevinde bulundukları söylenebilir. Ki bu özellik Ağ Partisi’ni benzerlerinden ayırıyor. Ağ Partisi’nin belirgin bir siyasi yönelimi yok. Tamamen yurttaş katılımını arttırmaya, yurttaşı ilgilendiren gündem konuları ile ilgili olarak bilgi sahibi olmalarını sağlamaya ve yurttaşların iradesini en iyi şekilde meclise yansıtacak adem-i merkeziyetçi mekanizmalar oluşturmaya odaklanmış durumdalar.

DemocracyOS’nin bir diğer farklı özelliği kullandığı güvenlik sistemi. Sanal para birimi Bitcoin tarafından kullanılan Blockchain veritabanı sistemi DemocracyOS tarafından da benimsenmiş. Sürekli olarak büyüyen veri kayıtlarının kimse tarafından değiştirilemeyecek bir şekilde dağıtık olarak kullanıcılarda bulunmasını sağlayan bu teknoloji, oy güvenliği için düşünülmüş. Böylece verilen oylar herhangi bir merkezi veri tabanında tutulamıyor ve kullanıcıların her birine dağıtılıyor. Henüz çok yeni olan bu güvenli veri tabanı sayesinde oyların manipüle edilmesinin önüne geçilmiş. Bununla birlikte hangi kullanıcın ne yönde oy verdiği anlaşılabiliyor. Dolayısıyla blockchain sistemi oldukça güvenli hale getiriyor ancak demokrasinin temel ilkelerinden biri olan oyların gizliliği prensibini ihlal ediyor ki bu DemocracyOS’nin en zayıf tarafı olarak göze çarpıyor.
DemocracyOS bugün Arjantin Meclisi’nde, barolarda pilot projelerde kullanılmaya başlanmış durumda. Bu Ağ Partisi’nin en önemli amaçlarından birine ulaşıldığını gösteriyor. Yazılımın açık kaynaklı ve ücretsiz olması giderek yayılmasının önünü açıyor. Nitekim Ağ Partisi bugün ABD ve AB’de sivil toplum kuruluşuyla ortak çalışmalar yaparak yazılımın buralarda da kullanılması için projeler yürütüyor.

http://democraciaenred.org

http://democracyos.org

 

İlgili Yazılar

Yorum bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.