İnternet erişiminin yaygınlaşması, bilgisayarlar, tabletler,akıllı telefonlar aracılığıyla kullanıcılara online dünyanın kapılarını sonuna kadar açıyor. Durum böyleyken gündelik hayatımızı etkileyen birçok konuda karar verirken İnternet önemli bir rol oynamaya başladı. Önceleri ağırlıklı olarak bilişim, gıda, tekstil, elektronik gibi sektörler tarafından kullanılan internet şimdilerde bir başka önemli sektör tarafında yoğun olarak kullanılmaya başlandı: Sağlık Sektörü.
Aslında sağlık konusu dijital dünyaya hiç de yabancı değil. Yıllardır çeşitli internet siteleri, forum ve portallarda kullanıcılar tarafından üretilen tecrübeye dayalı bilgiler yer almakta. Toplum olarak doktora gitmektense internetten edindiğimiz bilgilerle hastalıklarımızı tedavi etme eğilimindeyiz. Fakat son yıllarda sosyal medyanın hızlı gelişimi ve sağlık sektörünün dijital dünyaya adaptasyonu sayesinde, sosyal medyadaki dolaşıma giren güvenilir bilgiler, hasta ve hasta yakınlarının tedavi arayışları sürecindeki kararlarını etkilemeye başladı. Sağlık kuruluşlarının facebook ve twitter gibi sosyal ağlardaki hesapları hasta ve hasta yakınları tarafından büyük ilgi görüyor. Bunun en önemli sebebi hiç kuşkusuz güvenilir içerik ve uzman yorumlarına ulaşabilmek.
Sosyal medyanın sağlık sektörünü etkileyen bir diğer gücü ise kullanıcılar taleplerini, olumlu veya olumsuz tüm tecrübelerini sosyal medya üzerinden anlatıyor olması. Sağlık kurumları için bu yorumlar açık çift taraflı diyalog kurmalarına, gerçek zamanlı tavsiyeler vermeye ve hastalarla bağ kurmalarına sebep oluyor.
Sorunları anlatmaktansa, rahatsızlıklara uygulanabilecek pratik çözümler, gündelik hayatımızı kolaylaştırabilecek içerikler, ilaçlar ve doktorlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler hasta ve hasta yakınlarının hastane, ilaç firmalarına güven duymasına ve tecrübeye dayalı anlatımlara yol açıyor.
Dünyanın en saygın araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından PWC (pricewaterhousecoopers) şirketi sağlık sektörünün sosyal medyadaki aktivitelerini ve kullanıcıların bu konudaki tepkilerini ölçen bir araştırma yapmış ve bu araştırmaya göre:
Kullanıcılar isteklerine, tercihlerine, ihtiyaçlarına cevap buluyorlar. Kullanıcıların % 42’si sosyal medyayı, sağlık ile ilgili (tedavi, doktor) kullanıcı yorumlarına erişmek için kullanmaktalar. Yaklaşık % 30’u sağlıkla ilgili bir amaca destek veriyor, % 25’i sağlıkla ilgili bir deneyimini paylaşıyor, % 20’si bir sağlık forumuna veya topluluğuna üye oluyor.
Bilgiyi paylaşmaya isteği, duyulan güvenle alakalı. Araştırmaya katılanların % 61’i, sağlık kurumlarının sosyal medya paylaşımlarını güvenilir bulup,% 41’i sağlık kurumları ile bilgilerini paylaşmayı uygun bulurken, % 37’si ilaç firmasından gelen bilgiyi güvenilir bulup, % 28’i ilaç firmaları ile bilgilerini paylaşmayı uygun bulduğunu ifade etmiş.
Yaş, sosyal medya yoluyla paylaşmak ve katılım sağlamak konusunda en etkili faktör. 18-24 yaş aralığındakilerin % 90’ı sağlık ile ilgili konularda katılım sağlayıp, erişilen bilgiyi güvenilir bulduğunu söylerken, % 80’i sosyal medya aracılığıyla sağlıkla ilgili bilgiyi paylaşmayı uygun bulmuşlardır. 45-64 yaşındakilerin yarısından azı (% 45) sosyal medya aracılığıyla paylaşmayı, % 56’sı ise sağlık ile ilgili konularda katılım sağlamayı uygun bulduklarını belirtmişler.
Sosyal medyanın hızlı gelişimi bizleri heycanlandırmaya devam ederken, sağlık sektörü yepyeni iletişim stratejileri ve projelerini hayata geçirerek toplumsal bilinçlendirmeyi sağlayan kurumsal web siteleri, bloglar, mikro siteler ve sosyal ağ hesapları ile sosyal medyadaki yerini alıyor.
Kaynak: Sosyal Medya Sağlık Sektörünü “Beğeniyor” / “Seviyor”* 1. Bölüm: Pazarlamadan Sosyal İş Modeline